O movimento Meat Free Monday foi lançado na Inglaterra pelo Paul McCartney e família e já conquistou o mundo. No Brasil é chamado de Segunda Sem Carne.
Aqui no desafio cozinharemos e divulgaremos as receitas do livro do MFM. Você verá como é fácil e simples cozinhar sem carne um dia por semana.
O desafiado é você!
Além de melhorar a sua saúde, essa atitude afeta diretamente o aquecimento global. Conheça o movimento e entenda porque é tão significante tirar a carne do prato 1 x por semana.
Convidamos você aí de casa a fazer o mesmo! Prepare um dos pratos e envie sua foto até quinta-feira para desafiomfmbrasil@gmail.com, ou por inbox no facebook.com/alimentoevoce. Na sexta-feira divulgaremos o resultado aqui no site.
Aqui no desafio cozinharemos e divulgaremos as receitas do livro do MFM. Você verá como é fácil e simples cozinhar sem carne um dia por semana.
O desafiado é você!
Além de melhorar a sua saúde, essa atitude afeta diretamente o aquecimento global. Conheça o movimento e entenda porque é tão significante tirar a carne do prato 1 x por semana.
Lembre-se: depois de Domingo, Meat Free Monday - Segunda Sem Carne.
O livro tem 312 receitas, divididas pelas 4 estações do ano e cada uma delas por 13 semanas. Para cada Segunda Sem Carne são 6 sugestões de receitas: Café da Manhã, Almoço para Viagem, Almoço, Acompanhamento, Jantar e Sobremesa.
Começaremos pela Primavera, Semana 12, que é exatamente a semana do ano em que estamos.
Ontem recebemos os amigos Ana Paula e Ricardo que provaram os pratos e levaram as receitas pra casa. O desafio é que eles cozinhem pelo menos uma delas. Estamos indo aos poucos. Quem sabe eles gostam do que viram e também comecem a ter a Segunda Sem Carne? Vamos ver!
Convidamos você aí de casa a fazer o mesmo! Prepare um dos pratos e envie sua foto até quinta-feira para desafiomfmbrasil@gmail.com, ou por inbox no facebook.com/alimentoevoce. Na sexta-feira divulgaremos o resultado aqui no site.
Paul McCartney diz que é um dia divertido e realmente foi o que experimentamos. Eu e meu marido não somos chefs, cozinhamos pelo prazer de preparar um alimento. Ao mesmo tempo que é um ritual de cuidado com nosso corpo e alma, é um ato de amor pelas pessoas que o degustarão.
Neste caso pensei em mostrar a simplicidade de preparar um alimento mais natural possível (com poucos industrializados envolvidos) e ainda por cima sem carne. Parabéns ao pessoal do Meat Free Monday, pois as receitas do livro são simples de se fazer e muito gostosas.
Neste caso pensei em mostrar a simplicidade de preparar um alimento mais natural possível (com poucos industrializados envolvidos) e ainda por cima sem carne. Parabéns ao pessoal do Meat Free Monday, pois as receitas do livro são simples de se fazer e muito gostosas.
Café da Manhã
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1. Banana Frita com Noz Pecã e Calda de Maple
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Corte 2 bananas ao meio no sentido do comprimento
e respingue com o suco de ½ limão para que não escureçam. Derreta 25g de manteiga
numa frigideira, frite a banana até que doure dos dois lados e passe para um
prato. Na frigideira, coloque 25g de noz-peçã picada e doure ligeiramente. Adicione 2
colheres (sopa) de xarope de maple e aqueça bem. Despeje sobre a banana e
sirva imediatamente, com iogurte, se quiser. Serve 2
A vontade é repetir esse café da manhã todos os dias... Você pode usar outro xarope de milho se não encontrar o canadense Maple.
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Almoço
para Viagem
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2. Sanduíche
de queijo e picles de couve-flor
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Esse picles de couve-flor é muito rápido e fácil
de fazer e é uma maneira diferente e gostosa de preparar um legume nem sempre
apreciado. Coloque 2 colheres (sopa) de óleo de girassol numa frigideira e
aqueça em fogo médio. Junte 1 colher (chá) de sementes de mostarda pequenos e
frite por 3-4 minutos, mexendo de vez em quando.
Acrescente ½ colher (chá) de
pimenta calabresa em flocos e ½ colher (chá) de cúrcuma em pó e continue
fritando por mais 2-3 minutos ou até a couve-flor estar macia e ser furada
com um garfo. Retire do fogo e junte ½ colher (chá) de sementes de feno grego
torradas, 1 colher (chá) de sal e 1 colher (sopa) de suco de limão. Despeje
em vidros esterilizados e feche bem. Para preparar o sanduíche, passe
manteiga em 2 fatias de pão multigrão e recheie com 25g de queijo cheddar em
fatias e 1 colher (sopa) do picles de couve-flor. Serve 1 (mas o picles fica
para próximos sanduíches).
Surpreendente o sabor da couve-flor. A receita rende muitos sanduíches, já preparamos 4 e temos ainda 1/3 dos picles. Usei pouco queijo, nem apareceu na foto, faça a seu gosto. Ótima opção para ter na geladeira e montar um sanduíche na hora da fome.
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Jantar
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5. Risoto de
Aspargo
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O cogumelo morel é um tipo selvagem que, nos
países de clima temperado, aparece na primavera. Ele é escuro e dá um sutil
aroma de nozes a esse risoto de aspargo, Se não o encontrar, use outra
variedade, como o shiitake, o shimeji ou o pleurotus. Se preferir, omita o
cogumelo do risoto.
6 cogumelos morel secos ou frescos
250g de aspargo fino, cortado em pedaços de 2,5cm
25g de manteiga sem sal
1 ½ colher (sopa) de azeite de oliva
1 cebola roxa picada fino
300g de arroz arbóreo
800ml de caldo de legumes fervidos
1 colher (sopa) de manjerona ou orégano fresco ou
1 colher (chá) se forem secos
2 colheres (sopa) de queijo mascarpone
Sal e pimenta-do-reino moída na hora
Queijo parmesão vegetariano, ralado na hora
(opcional)
Se o cogumelo for fresco, demolhe-o em água fria
salgada por 10 minutos. Se for seco, demolhe-o em água quente por 30 minutos.
Enxágue-o bem, seque e pique em vários pedaços. Afervente o aspargo por 1
minuto, escorra e reserve. Numa panela de fundo grosso, aqueça a manteija e o
azeite e refoque a cebola e o cogumelo até ficarem macios. Junte o arroz e
mexa até fica bem envolvido pela gordura. Acrescente uma concha de caldo e a
manjerona e cozinhe em fogo baixo, mexendo frequentemente, até que o líquido
seja absorvido. Vá adicionando mais caldo, uma concha de cada vez, e mexendo,
até o arroz ficar al dente e com consistência cremosa. Junte o aspargo e o
mascarpone e tempere a gosto com sal e pimenta. Se desejar, sirva com
parmesão. Serve 4
Muito fácil e leve. Adoramos! Utilizamos queijo cream cheese e cogumelos shiitake.
Semana #1 = Promessa feita é promessa cumprida.
Boa semana e vamos para mais uma Segunda Sem Carne! Jana Favato @alimentoevoce desafiomfmbrasil@gmail.com Contribute to your health helping you to have meatless recipes choices in a day is the goal of "Meat Free Monday Challenge in Brazil" launched by the site Alimento e Você (food and you). Meat Free Monday was launched in England by Paul McCartney and family and is happening all around the world. In Brazil it is called Segunda Sem Carne. We shall cook and post the MFM book recipes. You will see how easy and simple cooking meatless one day a week. The challenged is you! In addition to improving your health, this attitude directly affects global warming. Meet the movement and understand why it is so significant to take the meat dish 1 x per week. And remember, after Sunday, Meat Free Monday. The book has 312 recipes, divided by 4 seasons and each of them for 13 weeks. For each Monday Meatless you have 6 recipe suggestions: Breakfast, Packed Lunches, Lunch, Side Dish, Dinner and Dessert. We will start in the Spring, Week 12, which is exactly the week of the year we are in. Yesterday we received friends Ana Paula and Ricardo proved that the 6 dishes and took the recipes home. The challenge is that they cook at least one of them. We are going slowly. Maybe they like what they saw and also begin to have the Meat Free Monday? Let's see! We invite you to do the same! Prepare one of the dishes and send your photo until Thursday to desafiomfmbrasil@gmail.com. On Friday will post the result here on the site. Paul McCartney says it's a fun day and it was really what we experienced. My husband and I are not chefs, cook for the pleasure of preparing food. While care is a ritual with our body and soul, is an act of love for people that will eat it. In this case thought to show the simplicity of preparing a more natural food possible (with few industrialized involved) and on top without meat. Congratulations to Meat Free Monday, as the book's recipes are simple to make and very tasty. Breakfast 1. Fried Banana with Maple Pecan and Walnut Sauce 2 bananas cut in half lengthwise and splashing with ½ lemon juice to not darkened. Melt 25g butter in a pan, fry the banana until lightly browned on both sides and move on to a plate. In frying pan, place 25g chopped pecans and brown slightly. Add 2 tablespoons (soup) of maple syrup and heat well. Pour over the banana and serve immediately, with yogurt if you like. serves 2 The will is to repeat this breakfast every day ... You can use another corn syrup not find the Canadian Maple. Lunch to go 2. Cheese sandwich and cauliflower pickles This pickle cauliflower is very quick and easy to make and is a different and delicious way to prepare a vegetable not always appreciated. Place 2 tablespoons (soup) of sunflower oil in a frying pan and heat over medium heat. Add 1 teaspoon (tsp) of small mustard seeds and fry for 3-4 minutes, stirring occasionally. Add ½ teaspoon (tsp) pepper flakes flakes and ½ teaspoon (tsp) ground turmeric and continue frying for 2-3 minutes or until the cauliflower is soft and be pierced with a fork. Remove from heat and add ½ teaspoon (tsp) toasted fenugreek seeds, 1 teaspoon (tsp) of salt and 1 tablespoon (soup) of lemon juice. Pour into sterilized jars and close tightly. To prepare the sandwich, skip butter on 2 slices of bread multigrão and fill with 25g of cheddar cheese and sliced 1 tablespoon (soup) of cauliflower pickles. Serves 1 (but the pickles is available near sandwiches) Surprising the taste of cauliflower. If you find hay seed, use fennel. See the pickle yielded an entire pot, already prepared sandwiches and still have 4 1/3. I used so little cheese that not appeared in the picture ... But do as you like. Great option to have in the fridge and make a sandwich on a day-to-day. Lunch 3. Salad with grilled cheese Fatuche The fatuche salad is a delight that comes from the Middle East. Colorful and refreshing, is laced with toasted pita bread pieces, which serves to absorb the tasty liquid that forms in the bowl. The grilled halloumi cheese is the perfect complement (if not find, use curd cheese). 3 Syrian bread 4-5 tablespoons (soup) of olive oil 2 feet minialface-Roman, torn into pieces 1 medium cucumber, peeled, seeded and diced 200g cherry tomatoes cut in half 6 radishes sliced 1 red pepper and 1 green, small, seeded and chopped thick 6 spring onions sliced 3 tablespoons (soup) of chopped parsley 2 tablespoons (soup) of chopped cilantro Juice of 1 lemon 1-2 tablespoons (tea) sumac (Turkish spice) Salt and black pepper freshly ground black Preheat the grill and tower the loaves until they begin to brown, braise and stay crunchy. Start off in half, brush the inside with a little olive oil and bring them back in the oven to brown well on that side. Break them in pieces not too big and cool. Place the vegetables, all vegetables and herbs in a bowl and mix well. In a small bowl, combine the remaining olive oil, lemon juice, salt and pepper to taste. Pour over the salad, add the sumac and stir well. Leave for 30 minutes for the flavors to blend. Serve with hummus and grilled halloumi cheese. serves 4 Very colorful and vivid this is a very complete salad and full of flavors. It is worthwhile to prepare it! If you do not find the Halume cheese, cheese curds serve you very well. My tip is to not mix the seasoning 30 minutes before serving, the crumbled bread was very wet and wilted vegetables. About 10 minutes are sufficient to meld the flavors. Accompaniment 4. Zucchini and tomatoes in the oven with feta cheese Preheat oven to 200 ° C. Heat a grill. 4 small zucchini cut in half lengthwise. Brush them with a little olive oil and grill for 2 minutes, the cut side facing down until the pulp get scorched. Repeat with 3 tomatoes cut in half. Arrange the zucchini and tomatoes in a baking dish and season with salt and black pepper freshly ground black. Splashing 1 spoon (soup) of balsamic vinegar and a little olive oil, distribute 150g feta cheese into cubes - or other creamy goat cheese not - some lemon thyme sprigs, salt and pepper. Bake for 20-30 minutes until the zucchini is tender. Serve with some fresh basil leaves. serves 4 Absolutely delicious! Lightweight, followed very well the risotto. We use ricotta, do we find the feta cheese on day of purchase. I'm sure will be even tastier with the feta. Dinner 5. Asparagus Risotto The morel mushroom is a wild type that in temperate countries, appears in the spring. It is dark and gives a subtle aroma of nuts to that asparagus risotto, If it's not, use another variety, such as shiitake, shimeji or the pleurotus. If you prefer, omit the mushroom risotto. 6 dried morel mushrooms or fresh 250g thin asparagus, cut into pieces of 2.5 cm 25g unsalted butter 1 ½ spoon (soup) of olive oil 1 chopped red onion fine 300g Arborio rice 800ml boiled vegetable broth 1 tablespoon (soup) of marjoram or oregano or 1 teaspoon (tsp) if dry 2 tablespoons (soup) of mascarpone cheese Salt and black pepper freshly ground black Vegetarian parmesan, grated to order (optional) If the mushroom is fresh, salt soak it in cold water for 10 minutes. If dry, soak it in hot water for 30 minutes. Rinse well, dry and chop into pieces. Afervente the asparagus for 1 minute, drain and set aside. In a heavy saucepan, heat the olive oil and manteija and refocus the onion and mushroom until soft. Add the rice and stir until it is well surrounded by fat. Add a ladle of broth and marjoram and cook over low heat, stirring often, until the liquid is absorbed. Go adding more broth, a ladle at a time, and stirring until the rice al dente and creamy consistency. Add the asparagus and mascarpone and season to taste with salt and pepper. If desired, serve with Parmesan. serves 4 A risotto very easy to prepare and very light due to the use of mascarpone cheese, you can substitute the cream chesee. We love it! We use the shiitake mushroom. Dessert 6. Almond Pie and Raspberries Preheat oven to 180ºC. Grease a baking dish (about 31cm x 17cm x 3cm). In the jar of the food processor, place flour with yeast 225g, 75g ground almonds, 200g butter 275g sugar cubes and butter and beat until evenly distributed stay - or use a large bowl and rub the ingredients between fingers. Add 2 medium eggs and organic peel of 2 oranges grated fine. Hit a little and mix with a wooden spoon. The mass need not be smooth. Spread it on the baking sheet and place on top of 200g frozen raspberry. Bake for another 15 minutes, until firm to the touch. Let cool and cut into squares. In the refrigerator can be kept for up to 2 days. Rende 16-24 square. The star of the day. Absolutely tasty ... This recipe is sensational! We could not find frozen raspberries and made with fresh blackberries. How not use refined foods, I used whole wheat flour and only 1/3 of the total white flour. For sugar, substitute white for brown that gave an even more intense flavor and caramelized the cake. Week # 1 = promise made is fulfilled promise. Have a week and let´s go for another Meat Free Monday! Jana Favato @alimentoevoce desafiomfmbrasil@gmail.com As receitas contidas neste post foram extraídas do livro Meat Free Monday, Segunda Sem Carne, 2014. The recipes are from Meat Free Monday recipe´s book. As fotos pertencem ao site alimentoevoce.com.br. Photos copyright site alimentoevoce.com.br. |